ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ | |
ΤΥΠΟΣ | Γλυκός |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ | Μοσχάτο Άσπρο |
ΧΩΡΑ | Ελλάδα |
ΠΕΡΙΟΧΗ | Σάμος |
ΑΛΚΟΟΛ | 15% |
ΧΡΟΝΙΑ | 2023 |
Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10ο C. Τα γλυκά που συνοδεύει καλύτερα είναι τα ελαφρά και ανοιχτόχρωμα όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα, τάρτες φρούτων αλλά και τα έντονα κρεμώδη. Σερβίρεται όμως και πριν το φαγητό ως απεριτίφ ή και σε ήσυχες απογευματινές ανάπαυλες με φρούτα, τυριά, ξηρούς καρπούς. Είναι ο απόλυτος συνοδός του ώριμου πεπονιού, ενώ επιδόρπια, τυριά, φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα λατρεύουν το Samos Vin Doux.
Χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική, για να δημιουργήσει άκρως γευστικά σιρόπια που δίνουν μια διαφορετική νότα στις γλυκές δημιουργίες.
Στη μαγειρική συμπληρώνει αρωματικά και «δένει» γλυκόξινες σάλτσες ή αφήνει τη διακριτική του γλυκύτητα σε πουλερικά, συνταγές ασιατικής ή και ιταλικής κουζίνας και άλλα εμπνευσμένα πιάτα.
Αποτελεί το ιδανικό «κλείσιμο» για ένα γεύμα ή δείπνο ενώ το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών Cocktails σε συνδυασμούς απεριόριστους.